Endüstri 4.0 Çözümleri, üretim teknolojilerindeki otomasyon ve veri alışverişi eğiliminin bir sonucu olarak ortaya çıkan bir kavramdır. Bu çözümler, siber-fiziksel sistemler, nesnelerin interneti, bulut bilgi işlem, bilişsel bilgi işlem ve akıllı fabrika oluşturma gibi ileri teknolojileri içerir. İnovasyonun hızını artırabilir ve çok tüketici merkezlidir, bu da daha hızlı tasarım süreçlerine yol açar.
Endüstriyel IoT (IIoT) ise bu çözümlerin önemli bir bileşenidir. IIoT, şirketlerin iç süreçlerini optimize etmelerini sağlar ve bunu ileri teknolojiler, analitik, makine öğrenimi, büyük veri ve dijital ikizler gibi araçlarla yapar. IIoT, kişi ve makine arasındaki iletişimi güçlendirir ve verimlilik, üretkenlik ve karlılık düzeylerini artırır.
Artırılmış Gerçeklik (AR) ve Sanal Gerçeklik (VR), son zamanlarda üretim sektöründe kullanılmaya başlanan önemli teknolojilerdir. AR, canlı bir görüntüye dijital öğeler ekleyerek çalışanlara daha zengin ve etkileşimli bir deneyim sunar. VR ise fiziksel dünyayı tamamen kapatan bir ortamda simülasyonlar oluşturarak gerçeklik duygusunu artırır.
AR/VR teknolojileri, süreçlerde gerçek zamanlı geri bildirim sağlayarak beceri transferini daha etkili hale getirir ve çalışanlara daha hızlı öğrenme imkanı sunar. Bu sayede yeni becerilerin kazanılması ve iş süreçlerinin daha verimli bir şekilde yürütülmesi sağlanır. Aynı zamanda, AR/VR tabanlı eğitimlerin maliyetleri daha düşüktür ve kalite standartlarının sağlanması için önemli bir araçtır.
Dijital ikizler, performansın optimize edilmesini sağlayan, varlıkların ve süreçlerin bir yazılım olarak sunulmasıdır. Bu ikizlere; varlıklar, bileşenler, sistemler ve süreçler örnek olarak verilebilir. Mevcut durumu bilerek ve dijital bir ikizin gelecekteki durumunu tahmin ederek, bir varlığı veya süreci etkili bir şekilde izleyebilir, simüle edebilir, kontrol edebilir ve çevrimiçi veya çevrimdışı yaşam döngülerini optimize edebilirsiniz.